Archív receptov

 

Jogurtovač??

23.06.2018

Čaute milé žienky (muži), ani si neviete predstaviť akú dilemu som mala pred prípravou týchto jogurtikov (samozrejme nielen 2 kusy, ale trochu viac ). Totižto ako už názov tohto blogu prezrádza rozhodovala som sa či si kúpiť jogurtovač alebo to dám bez neho. Krúžila som ako orol nad tým vysnívaným jogurtovačom v predajni a rozmýšľala či mi je...

Tento dník bol pre mňa výnimočný. Milujem pečenie ale ešte viac ak sú v tom hlboké vzťahy. To už primárne potom nejde LEN o chlebík. Ale nebojte sa niečo sme aj napiekli a to veľmi rýchly a chutný IRSKY CHLEBIK.

Leto sa nám blíži a v letných večeroch nie je nič lepšie ako výborné cestoviny s pestom. Ak tam pridáte ešte domáce bylinky ako oregano, bazalka ... a hoblinky pravého talianskeho syra tak ak zatvoríte oči akoby ste sa ocitli priamo v srdci Talianska. Tak poĎme na recept.

MOJE RECEPTÍKY

OBSAH

1. Čokoládovo-tvarohová torta

2. Kytica z kávových maffinov

3. Čoko-domáce pralinky

4. Bezlepkový-kváskový kukuričný chlebík

5. Brownies tortička

6. Kváskový chlebík z ražného kvásku

7. Veterníky s vanilkovým krémom od pani Magdy

8. Cookies z ovsených vločiek

9. Kváskový chlebík z bieleho kvásku


1. Čokoládovo-tvarohová torta

"Ideálna tortička k čiernemu anglickému čaju alebo ku presso káve"

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

Ingrediencie:

Cesto:

3 vajíčka (M)

150 g trstinového cukru

200 ml rastlinného oleja

100 ml vlažnej vody

1 citrón

180 g polohrubej múky

7 g kypriaceho prášku do pečiva

Krém:

250 g mascarpone

250 ml tvarohu

40 g trstinového cukru

Čokoládová poleva: 300 g čokolády na varenie

Postup:

  • Vyšľaháme si hustú penu z 3 z bielkov a vložíme ju do chladničky
  • Vyšľaháme 3 žĺtky s cukrom a postupne k nim pridávame olej a neskôr po vyšľahaní na strednom stupni pridáme vlažnú vodu, taktiež prisypeme citrónovú kôru
  • Ak je zmes poriadne vyšľahaná, pridáme do nej múku s kypriacim práškom (kypriaci prášok zamiešame do múky)a premiešame poriadne
  • Nakoniec pridáme do cesta sneh z bielkov a jemne ručne premiešame zo spodu nahor
  • Cesto vlejeme do formy s pečiacim papierom o priemere 20 cm a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C, zhruba 40-45 min (zkontrolujme drevenou tyčinkou, či sa na ňu cesto nelepí)

Krém: zmiešame v miske ručne tvaroh, mascarpone a cukor, nakoniec do zmesi nastrúhame čokoládu na varenie. Natrieme na už vychladnutý korpus.

Čokoládová ozdoba: vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a natrieme ju na pečiaci papier (pás s priemerom okolo 25 cm). Po chvíľi, ked už nám poleva nesteká z pásu, obkolesíme pásom korpus, jemne pritlačíme ku korpusu a vložíme do mrazničky na 5 min. Následne odstránime pečiaci papier a ozdobíme podľa vlastného vkusu. Ja som použila živé kvety a čokoládové hoblinky.

2. Kávové muffiny

foto:Z.Tomková alias Zuzulik
foto:Z.Tomková alias Zuzulik
  • "Tento recept je inšpirovaný mojimi rodičmi, ktorí sú veľký kávičkári. Táto konkrétna kytica bola darčekom pre moju mamku ku dňu matiek. "

Ingrediencie

2 lyžice instantnej granulovanej kávy

280 g hladkej múky

1 lyžica kypriaceho prášku

štipka soli

115 g hnedého cukru

2 vajíčka (M)

100 ml kravského mlieka

85 g masla

6 lyžíc kávového likéru (nemusí byť)

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 200 °C, plynový stupeň 6. Formu na 12 muffinkov vystelieme papierovými košíčkami.
  • V hrnčeku zmiešame granulovanú kávu s vriacou vodou a miešame kým sa káva nerozpustí. Necháme vychladnúť.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, kypriaci prášok a soľ, taktiež vmiešame hnedý cukor.
  • Vo veľkej mise z ľahka rozšľaháme vajíčka, roztopené maslo, kávu a likér.
  • Do suchých surovín v mise urobíme v strede jamku a vlejeme do nej tekutú zmes.
  • Opatrne miešame kým sa suroviny nespoja, nemiešame vak dlho.
  • Zmes naložíme do pripravených košíčkov a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 min., kým maffiny nenarastú, nie sú zlatisté a pevné na dotyk.
  • Maffiny necháme 5 minút vo forme a necháme vychladnúť na mriežke.
  • Kyticu si vytvoríme tak, že do kvetináča vložíme modelovaciu hmotu, do ktorej následne zapichneme 12 drevených tyčiek. Na tyčky napichneme maffiny a dozdobíme podľa vlastnej fantázie a vkusu. Môžeme urobiť aj krém z masla a cukru, ním ozdobiť maffiny.

3. Čoko-domáce pralinky

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

"Milujem kombináciu kokosového oleja a horkej 85% čokolády. A tak vznikli tieto čoko-pralinky. Ak neviete čo niekomu narýchlo podarovať k sviatku alebo čo milé doniesť návšteve tak s týmto určite zabodujete. Hlavne ak sú to čokomaniaci :-)."

Ingrediencie:

-200g horkej 85% čokolády

-50 g kokosového oleja

-80g trstinového práškového cukru (nemusí byť)

Postup:

  1. Do misky dáme nalámanú čokoládu, kokosový olej a cukor, rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  2. Zmes nalejeme do formičiek (30 kusov) na ľad alebo silikónových formičiek na čokoládové bonbóny a uložíme na 1 hodinu do mrazničky.
  3. Čokoládu z formičiek opatrne vylúpneme a podávame napr. v papierových košíčkoch alebo podarujeme ako darček v krabičke.

4. Bezlepkový kváskový kukuričný chlebík

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

"Nie sme síce "bezlepkáči" ale raz začas nám dobre padne tento výborný kukuričný chlebík. "

Ingrediencie:

  • 500 g jemnej kukuričnej múky
  • 50 g zemiakovej múky
  • 5 g soli
  • 70 g kukričného kvásku
  • 500 ml teplej vody

Postup:

A. príprava kukuričného kvásku:

Zmiešame 250 g hladkej kukuričnej múky s 250 ml vlažnej vody a rozmiešame na kašu. Necháme pri izbovej teplote postáť na kuchynskej linke alebo ho vyložíme na chladničku. Po 2 dňoch fermentácie začneme kvások prikrmovať. Pridávame podľa hesla: "koľko múky toľko vody" 1:1 -napríklad 2 lyžice kukuričnej múky a 2 lyžice vody. Poriadne premiešame a necháme postáť do druhého dňa, kedy opakujeme kŕmenie kvásku. Takto kvások prikrmujeme asi 1 týždeň. Keď sa nám vytvorí bublinková kvasiaca (fermentujúca) zmes (spoznáte to aj podľa vône piva :-)), kvások je pripravený na ďalšie spracovanie.

B. príprava rozkvasu:

Do veľkej priehľadnej sklenenej misy dáme 75 g kukuričného kvásku a 250 ml teplej vody . Necháme postáť pri izbovej teplote okolo 25-26 st. asi 1 hod.

C. príprava cesta:

  • Navážime si múky (250 g kukuričnej a 50g zemiakovej múky), so soľou a poriadne zmes premiešame. Následne suchú zmes vsypeme do mokrej zmesi a premiešame varechou. Zmes by mala mať konzistenciu jemného jogurtu. Ak je cesto husté prilejeme trochu vody. Prikryjeme a necháme asi 1 hod. stáť pri izbovej teplote. Zmes nalejeme do formy na biskupský chlebík a necháme kysnúť kým cesto nedosiahne okraj formy - asi 35-40 min. Približne v polovici procesu fermentácie rozohrejeme rúru na 240 st., plynový stupeň 9. Naspodok rúry dáme hlboký pekáč. Pripravíme si hrnček s vodou.

Chlieb vložíme do rúry a do horúceho pekáča vlejeme vodu a zmiernime teplotu na 220 st., plynový stupeň 7.

Pečieme ai 35 min. do zlatohneda. Necháme vychladnúť vo forme a podávame teplý alebo studený.

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

5. Brownies tortička

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

"Tento receptík na brownies mám od môjho drahého manžela z Londýna, je famózna."

Ingrediencie:

  • 200g kravského masla
  • 100g polohrubej múky (špaldovej)
  • 350 g (80%) čokolády
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čaj. lyžička sódy bikarbóny
  • 80 g kakaa
  • 4 vajcia
  • 150 g xylitolu

Postup:

  1. Do rozpusteného masla pridáme kakao a čokoládu
  2. Vymiešame resp. zmixujeme žĺtka s cukrom a oba hmoty spojíme dohromady
  3. Postupne pridávame múku (so soľou a sódou bikarbónou)
  4. Nakoniec opatrne pomaly postupne primešame bielkovú penu
  5. Pečieme v tortovej forme o priemere 25 cm, na 180 st. asi 28 min.

6. Kváskový chlebík z ražného kvásku

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

"Kváskovanie u mňa odštartovala pani Zoja, od ktorej som dostala kvások aj cenné rady a potom len piecť,piecť,piecť.....:-). Poviem vám je to alchýmia, ale tá chuť stojí za to.

Ingrediencie:

- Na rozkvas: 120 g ražnej múky + 2-3 polievkové lyžice materského kvásku, teplá voda (podľa potreby (okolo 120 ml)

- Na cesto: 300 g chlebovej pšeničnej múky T-650, 150 g celozrnnej pšeničnej múky, 150 g špaldovej hladkej múky, 4 čl. soli, 1 PL ľanových semien, cca 410 g vlažnej vody

Postupy:

a) Rozkvas:

Suroviny zmiešame a necháme prikryté postáť pri izbovej teplote (25-26 st.) okolo 12 hodín.

b) Cesto:

Do mokrej zmesi (rozkvas) pridávame striedavo múku a vodu (cesto musí byť hustejšie, lebo kysnutím ešte trochu zriedne. Uskutočníme autolýzu tým že necháme bez soli cesto postáť asi 40 min. Následne pridáme soľ a semiačka. Vypracujeme cesto prekladaním do stredu a necháme postáť 10 min. na kuchynskej linke. Postup prekladania zopakujeme asi 4 x . príôiš dlho cesto nemiesime asi 15 sekúnd. Po uplynutí časovej jednotky cesto premiestnime na pracovnú plochu a ponaťahujeme ho a poprekladáme do všetkých svetových strán asi 5x. Vyformujeme z neho bochníček a dáme kysnúť do okrúhlej ošatky (ktorú sme si predtým vysypali kukuričným škrobom). Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 4 hodiny (je nutné ho zkontrolovať) alebo ho umiestnime do chladničky na 12 hodín. Bochník vyklopíme na rozohriaty plech (250 st.), narežeme podľa vlastnej fantázie a postriekame vodou. Pečieme pri 250 st., 15-17 min., potom znížime teplotu na 200-205 st. a dopekáme 30-35 min. Bochník chlebíka je upečený ak spodok znie výrazne duto, ked´ na neho poklepeme.

7. Veterníky s vanilkovým krémom od pani Magdy

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

"Vždy som si myslela, že odpaľované cesto ja nikdy nedám. Pripadalo mi to veľmi náročné. Ale motivovala ma kolegyňa Magda, že to nie je až také ťažké. Stačí len dodržať pár fínt. Tak dík pani Magda. "

Ingrediencie:

Cesto: 2 dcl oleja (200 ml), 7 dcl vody, 300 g hladkej múky, 9 vajíčok, štipka soli

Krém: 1 l mlieka, 80 g kukuričného škrobu, 4 lyžice polohrubej múky, 250 g masla, 230 g trstinového cukru , 2 žĺtka (nemusia byť)

Postup:

1. Vodu s olejom dáme zovrieť a pridáme múku so soľou

2. Miešame až kým sa zmes neoddeľuje od stien hrnca, nádoby

3. Cesto necháme poriadne vychladnúť a následne do takto vychladnutej zmesi postupne (nie naraz) pridávame vajíčka a poriadne rozmixujeme šľahačom.

4. Na plechu s pečiacim papierom si pomocou mešca začneme vytvárať venčeky (3x kruh do výšky)

5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 250 st. 10-15 min. potom teplotu znížime na 180 st. a dosušíme 10-15 min. (Rúru neotvárame počas celého pečenia).

Plnka:

Do hrnca vlejeme 500 ml mlieka a vo zvyšných 500 ml rozmiešame cukor, kukuričný škrob, žĺtka a múku. Ked mlieko začne vrieť, túto zmes prilejeme do mlieka a za neustáleho miešania metličkou necháme zhustnúť na puding.

Túto zmes necháme trochu vychladnúť asi 20 min. a primešame do nej zmäknuté maslo.

Venčeky opatrne prekrojíme a plníme plnkou. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

8. Cookies z ovsených vločiek

Tento receptík mám ako inak, uhádli ste z USA od jednych známych. Síce v pôvodnom recepte sú aj kúsky čokolády (stará klasika) ale ide to aj bez toho a sú veľmi chutné. Pre zvýraznenie chuti som použila škoricu (čo nebolo v pôvodnom recepte)

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

Postup:

1. Do roztopeného masla pridáme ovsené vločky a asi 10 min. ich popražíme

2. Po vychladnutí pridáme vyšľahaný cukor s vajíčkami a citronovu kôru

3. Potom do zmesi postupne pridávame múku (kde sme si predtým pridali soľ, škoricu a sodu biakrbonu)

4. Poriadne zmes rukami prehnetieme a vytvarujeme z nej guličky, ktoré potom na plechu s dnom pohárika roztlačíme do požadovaného tvaru.

Poznámka: Ak by sme ich chceli viac krehké a nadýchané cookies môžeme pridať polovicu nastrúhaného jablčka alebo cukiny, prípadne banán.

Ingrediencie:

-300 g hladkej múky ( T-650)

- 100 g xylitolu al. trstinového cukru

- 400 g ovsených vločiek

- 2 vajcia (M)

- 240 g kravského masla

- 1/2 čl.soli

- 1 čl. škorice

- 1 čl. sody bikarbony

- citronova kôra z bio citronov (nemusi byť)


9. Kváskový chlebík z bieleho kvásku

Milé žienky, ktoré kváskujete alebo sa pokúšate kváskovať, toto je chlebík práve pre vás. Je tam použitý "biely kvások", čo je vlastne zmes bielej múky pšeničnej (hladká T-650) a filtrovanej vody. Je výborný. Len má jedinú chybu, že musíte čakať min. 6 hodín, až 12 hodín ideálne, kým ho môžete konzumovať. Ja nikdy nevydržím a aspoň nadýchanú pätku, s chrumkajúcou kôrkou si po dopečení nakrojím. Ale oplatí sa počkať. Ak si ho upečiete večer máte super raňajky:-)

foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

Ingrediencie:

-veľa trpezlivosti (veľmi nutná surovina)- 150 g bieleho kvásku

                  - 500 g hladkej chlebovej múky T-650

                  - 300 ml teplej vody

                  - 8 g soli(ja som použila himalájsku, ale môžete aj obyčajnú kuchynskú soľ)


Postup:

Cesto:

1. V menšej mise zmiešame múku so soľou. To je suchá zmes.

2. Vo väčšej mise odvážime vodu a kvások. Dobre premiešame. To je mokrá zmes.

3. Suchú zmes vsypeme do mokrej zmesi a vareškou dôkladne premiešame. Rukami následne vytvarujeme cesto

4. Cesto zakryjeme kuchynskou utierkou, inou miskou alebo dáme do igelitového vrecka a necháme stáť pri izbovej teplote 10-15 min.

5. Po uplynutí intervalu vezmeme časť cesta zo strán a pritlačíme ho do stredu cesta. Misku pootočíme a proces zopakujeme. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 10 sekúnd a cesto by malo začať odolávať.

6. Opäť prikryjeme a necháme stáť 10-15 min.

7. Kroky 5-6 zopakujeme 2 x, potom krok 5 ešte raz. Misku prykryjeme a necháme kysnúť pri teplote 30 st. asi 1 hodinu

8. Pracovnú plochu trochu pomúčime a vyklopíme na ňu cesto

9. Z cesta vytvarujeme hladký okrúhly disk a vložíme ho do ošatky, ktorú sme si predtým vysypali kukuričným škrobom.

10. Bochník jemne poprášime múkou a necháme kysnúť kým cesto nezdvojnásobí objem (môže to trvať 3-6 hodín)

11. Približne 30 min. pred pečením rozohrejeme rúru na 240 st. , plynový stupeň 9 a naspodok rúry dáme hlboký pekáč. Pripravíme si hrnček s vlažnou vodou.

12. Ked cesto zdvojnásobí objem vyklopíme ho z ošatky na rozohriaty plech a žiletkou môžeme urobiť pár zárezov aby mal plyn z cesta kde unikať.

13. Plech s bochníkom vložíme do rúry a do horúceho pekáča vlejeme vodu a teplotu zmiernime na 220 st., plynový stupeň 7

14.Pečieme asi 30-40 min. do zlatohneda

15. Chlieb je upečený ak poklepom na spodok znie výrazne duto

16. Necháme aspoň 12 hodín (lepšie 24 hod.) vychladnúť na mriežke

17. Podávame s prepraženým maslom a medíkom, alebo cibuľkou jarnou

To už nechávam na vás milé žienky.

Nech sa vám vydarí.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky