1. V menšej mise zmiešame múku so soľou. To je suchá zmes.
2. Vo väčšej mise odvážime vodu a kvások. Dobre premiešame. To je mokrá zmes.
3. Suchú zmes vsypeme do mokrej zmesi a vareškou dôkladne premiešame. Rukami následne vytvarujeme cesto
4. Cesto zakryjeme kuchynskou utierkou, inou miskou alebo dáme do igelitového vrecka a necháme stáť pri izbovej teplote 10-15 min.
5. Po uplynutí intervalu vezmeme časť cesta zo strán a pritlačíme ho do stredu cesta. Misku pootočíme a proces zopakujeme. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 10 sekúnd a cesto by malo začať odolávať.
6. Opäť prikryjeme a necháme stáť 10-15 min.
7. Kroky 5-6 zopakujeme 2 x, potom krok 5 ešte raz. Misku prykryjeme a necháme kysnúť pri teplote 30 st. asi 1 hodinu
8. Pracovnú plochu trochu pomúčime a vyklopíme na ňu cesto
9. Z cesta vytvarujeme hladký okrúhly disk a vložíme ho do ošatky, ktorú sme si predtým vysypali kukuričným škrobom.
10. Bochník jemne poprášime múkou a necháme kysnúť kým cesto nezdvojnásobí objem (môže to trvať 3-6 hodín)
11. Približne 30 min. pred pečením rozohrejeme rúru na 240 st. , plynový stupeň 9 a naspodok rúry dáme hlboký pekáč. Pripravíme si hrnček s vlažnou vodou.
12. Ked cesto zdvojnásobí objem vyklopíme ho z ošatky na rozohriaty plech a žiletkou môžeme urobiť pár zárezov aby mal plyn z cesta kde unikať.
13. Plech s bochníkom vložíme do rúry a do horúceho pekáča vlejeme vodu a teplotu zmiernime na 220 st., plynový stupeň 7
14.Pečieme asi 30-40 min. do zlatohneda
15. Chlieb je upečený ak poklepom na spodok znie výrazne duto
16. Necháme aspoň 12 hodín (lepšie 24 hod.) vychladnúť na mriežke
17. Podávame s prepraženým maslom a medíkom, alebo cibuľkou jarnou
To už nechávam na vás milé žienky.
Nech sa vám vydarí.