Altamurský chlieb: prvý v Európe s chráneným označením

07.06.2018
Altamurský chlieb je prvé európske pečivo, ktoré získalo chránené označenie pôvodu
Altamurský chlieb je prvé európske pečivo, ktoré získalo chránené označenie pôvodu

Meno Altamura v taliančine znamená vysoký múr a takto bolo mesto Altamura v regióne Apulia v 13. st. skutočne pomenované podľa vysokých hradieb, ktoré okolo neho nechal postaviť cisár Fridrich II. Štaufský.

Ale prejdime rýchlo ku chlebíku.

Pýchou tohto mestečka je miestny chlieb, pane di Altamura. Pripravuje sa tu odpradávna z krupice, tkz.semolinovej múky (Semolina je typ múky, získaný z takzvanej tvrdozrnnej pšenice alebo Triticum durum. Tvrdozrnná pšenica sa vyznačuje vyšším podielom bielkoviny - gluténu. Takže bezlepkáči bacha.  Semolinová múka má vyššiu nutričnú hodnotu, nielen pre zvýšený obsah bielkovín, ale vyšší obsah minerálnych látok. Čo je ale podstatné, má nižší glykemický index, ako klasická pšeničná múka a obsiahnutý škrob sa trávi pomalšie. Pri pomalom trávení nedochádza k tak rýchlemu nárastu hladiny krvného cukru, čo je zásadným faktorom nielen pre udržanie telesnej hmotnosti, ale aj pre zabezpečenie vyrovnanej výkonnosti organizmu), ktorá sa inde používa skôr k výrobe talianských cestovín a ktorá vždy pochádza iba z okolia mesta.

Pečie sa zásadne v rúre vytápanej drevom, takzvané forno a legna, v ktorej sa inak pečie tkz. pravá talianska pizza. Tradičné pekárenstvo používa dubové drevo.

Plnú kyslosť získava trojstupňovým postupom, aby sa postupne zvyšovalo množstvo okysleného cesta. V každom kroku sa voda a tvrdá múka zmiešajú s predchádzajúcim fermentovaným cestom, ktoré sa pridáva         v pomere ± 20% na základe hmotnosti múky. Na základe pomeru medzi zložkami, ktoré sú uvedené v pôvodnej receptúre (100 kg tvrdej múky + 20 kg kvásku + 60 kg vody + 2 kg soli).

Chlieb som mala možnosť ochutnať je neobyčajne výnimočný. Má úžasne chrumkavú kôrku, veľmi silnú a často i trochu pripálenú, ako sú Taliani zvyknutí. Vo vnútri  je naopak veľmi mäkký a nažltlý. Môže mať rôznu formu, najčastejšie vyzerá ako zvláštne ohnutý bochník a neváži viac než pol kila.

Konečne sa dostávam k tomu, čo znamená že je chránený :-)

Altamurský chlieb je prvým pečivom, ktoré v roku 2003 získalo označenie DOP (denominazione di origine protetta), ktoré označuje chránený pôvod a ktoré inak získavajú napríklad vyhlásené talianske vína.

Kedysi tu bola pekárčina najváženějším remeslom a i dnes sú miestny na svojich pekárov a na svoj chlieb patrične hrdí.

A čo ty, vážiš si chlieb náš každodenný (slovenský) alebo to berieš už ako samozrejmosť. Dúfam, že je u teba prvá odpoveĎ správna. Ja určite neberiem chlieb ako samozrejmosť a aj preto pečiem domáci chlebík.

Zuzulik :-)

Zdroj: https://www.radynacestu.cz/magazin/altamura/


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky