Inguškin ÍRSKY CHLIEB

Tento dník bol pre mňa výnimočný. Milujem pečenie ale ešte viac ak sú v tom hlboké vzťahy. To už primárne potom nejde LEN o chlebík. Ale nebojte sa niečo sme aj napiekli a to veľmi rýchly a chutný IRSKY CHLEBIK.
Milé žienky, tie z vás ktoré sa nerady babrete s cestom, a nemáte toľko času na pečenie tak tento chlebík je pre vás ako stvorený.
To bol aj prípad mojej kamošky Ingi. Potrebujete k tomu len múku, soľ, sodu bikarbonu, a acidofilné mliečko. To je všetko. Potom to ide už veľmi rýchlo. Takže go.
Ingrediencie:
na 500 g bochník potrebujete:
-250 g múky (my sme použili hladkú, celozrnnú špaldovú a hladkú T-650 v pomere 1:3)
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžička cukru
-1,5 lyžičky sody bikarbony
- 250 ml acidofilného mlieka (ak je cesto veľmi riedke pridajte múku (T-650) a ked je huste ešte dolejte trošku mlieka
Postup:
1. V mise si zmiešajte suché suroviny (múky,soľ,cukor,soda) a jemne zamiešajte
2. V strede suchej zmesi urobte jamku, kde vlejete mlieko a opatrne premiešavajte s vareškou (nemiesime)
3. Veľmi opatrne cesto premiestnite na pracovnú plochu, ktorú ste si predtým pomúčili a vytvarujte bochníček
4. Rúru si vyhrejte na 250 st. a vložte do nej janske sklo (ale nemusíte) a následne po vyhriatí rúry, vložte bochník do jánskeho skla s pečiacim papierom (alebo remoska, panvica...) a prikryjte alobalom.
5. Bochník takto pripravený vložte do rúry (my sme robili v elektrickej) a zhruba 15-20 minút pečte pri 220 st.
6. Po uplynutí tejto doby dajte preč alobal a ešte dopekajte na stupni 200 okolo 10-12 min.
Prajeme dobrú chuť a nech sa vydarí. Nám sa vydaril, však posúĎte sami.
