Kváskový chlieb a pekárnička??
Čaute všetci,
po dlhšej úvahe a prieskume, som sa rozhodla uľahčiť si trošku prácu v mojej kuchyni a tak som si kúpila pekárničku. Rozhodovala som sa medzi robotom a pekárničkou. No a zvíťazila ona. No my ženy musíme byť vo všetkom prvé :-)).
Veľmi rada robím cesto ručne, ako som už spomínala v mojom blogu "pocitové pečenie" ale prečo si ten život nezjednodušiť.
Primárne som si kúpila tento prístroj na hnetenie cesta alebo celkovo prípravu cesta aj s kysnutím. Avšak nebránim sa do budúcna, ani pečeniu v nej. Avšak mne a môjmu drahému manželikovi, nesedí tvar, chuť a štruktúra chleba z pekárničky. Takže asi ostanem primárne pri spracovaní cesta a sekundárne, možno raz za čas to prežijeme a niečo sa aj napečie.
Zaujímavý je aj program pre výrobu marmelády, to som tiež s malou dušičkou vyskúšala. Avšak o tom vám prezradím viac v mojom dalšom blogu.
Ozaj ak tiež premýšľaš o zakúpení pekárničky pre už vyššie spomínané účely, prezradím ti ako na to.
Je to veľmi ľahké. Ja takto pečiem primárne kváskový chlebík.
1. Do nádoby v pekárničke si navážim potrebné suroviny. Začínam kváskom, potom pridám vodu a nakoniec múku kde som si zapracovala semiačka a soľ.
2. Zapnem program pre spracovanie cesta a už len priebežne kontrolujem
3. Po skončení programu cesto premiestnim do naolejovanej misy a začnem ho stierkou prekladať
4. Po asi 4 preloženiach, spracujem cesto do požadovaného tvaru a vložím do ošatky alebo misy pre finálne kysnutie
5. Nakoniec šupnem cesto do chladničky, a nechám ho tam 12-16 hodín pracovať (nech kvasinky a baktérie mliečneho kvasenia majú dostatok času pre rozloženie lepku a cukrov) kým nezdvojnásobí objem
6. Po vybratí z chladničky cesto vyklopím na rozohriaty pekáč, janské sklo alebo do hrnca v rozohriatej rúre na 250 st. celzia a pečiem zhruba 30-40 min.
7. Po upečení nechám chlebík odpočívať na mriežke a krájam až po vychladení /zhruba po 6 hodinách.