Bagely ?!

24.07.2018
foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

Ahojte, že neviete čo sú to bagely? Ani ja som nevedela, až kým som si tento receptík na bagely nevyskúšala.

Bagely sa stali obľúbeným chlebovým produktom v Spojených štátoch, v Kanade a vo Veľkej Británii, hlavne v mestách, kde je značný počet židovského obyvateľstva.

Základný prstencovitý tvar bagelu (tvar torusu) je stovky rokov starý. Umožňuje rovnomerné prepečenie cesta a otvorom uprostred bagelu sa dal pretiahnúť povrázok, čo zlepšovalo ich prepravu vo väčšom množstve a taktiež možnosť vystavovania bagiel vo výkladních skriniach predajcov.


Môžete si ich pripraviť na slano ale aj na sladko. Ja som vyskúšala slanú verziu so semiačkami. Dosť bolo poučiek, tak šup k receptu.

Ingrediencie:

500 g hladkej chlebovej múky T-650

10 g soli (2 1/2 lyžičky)

20 g cukru (4 lyžičky)

25 g zmäknutého masla

5 g čerstvého droždia

240 ml teplej vody

1 stredne veľké vajce

semiačka- ľanové, sezamové, makové, ...

Z tejto zmesi máme 9 bagelov

Postup:

1. V menšej mise zmiešame múku,soľ,cukor aj maslo, to je suchá zmes

2. Vo väčšej mise navážime droždie a prilejeme vodu, miešme kým sa droždie nerozpustí

3. Do rozpusteného droždia pridáme rozšľahané vajce. To je mokrá zmes

4. Suchú zmes pridáme do mokrej zmesi a obe zmesi dobre zmiešame varechou

5. Necháme prikryté stáť 10 min.

6. Po 10 min. premiesime cesto a necháme znovu odpočívať 10 min., to zoúakujeme asi 4x

7. Misu zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote

8. Akonáhle cesto 2x objem, opatrne ho stlačíme päsťou

9. Pracovnú plochu zľahka pomúčime a cesto na ňu položíme

10. Rukami vytvarujeme dlhý valček a ostrým nožom ho pokrájame na 9 rovnakých častí

11. Z jednotlivých častí vyformujeme guľky a v strede každého bochníka spravíme prstom dieru a úhľadne ju vytvarujeme

12. Bagely naukladáme na plech, zakryjeme a necháme 10 min. odpočívať.

13. Tesne pred skončením odpočinkového času naplníme hrniec do polovice vodou, pridáme 5 g soli a necháme zovrieť

14. Bagely po 3-4 vložíme do vriacej vody a varíme kým nevyplávajú na povrch

15. Obrátime a varíme asi 5 min.

16. Uvarené bagely znova poukladáme na plech s pečiacim papierom a necháme trochu vychladnúť

17. Rúru predhrejeme na 240 st., plynový stupeň 9, naspodok vložíme hlboký pekáč a pripravíme si hrnček s vodou

18. Bagely potrieme rozšľahaným vajcom a ponoríme do maku, sezamu a vrátime na plech

19. Bagely vložíme do rozohriatej rúry a do horúceho pekáča nalejeme pripravenú vodu a teplotu znížime na 200 st., plynový stupeň 6

20. Pečieme 15-20 min do zlatohneda

21. Či sú upečené zistíme tak že ich poklopkáme na spodku a mali by znieť duto

22. Ak nie sú hotové, vrátime ich na pár minút do rúry. Upečené bagely dáme vychladnúť na kovovú mriežku.

Dobrú chuť praje Zuzulik :-))





Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky