Bagely ?!

Ahojte, že neviete čo sú to bagely? Ani ja som nevedela, až kým som si tento receptík na bagely nevyskúšala.
Bagely sa stali obľúbeným chlebovým produktom v Spojených štátoch, v Kanade a vo Veľkej Británii, hlavne v mestách, kde je značný počet židovského obyvateľstva.
Môžete si ich pripraviť na slano ale aj na sladko. Ja som vyskúšala slanú verziu so semiačkami. Dosť bolo poučiek, tak šup k receptu.
Ingrediencie:
500 g hladkej chlebovej múky T-650
10 g soli (2 1/2 lyžičky)
20 g cukru (4 lyžičky)
25 g zmäknutého masla
5 g čerstvého droždia
240 ml teplej vody
1 stredne veľké vajce
semiačka- ľanové, sezamové, makové, ...
Z tejto zmesi máme 9 bagelov
Postup:
1. V menšej mise zmiešame múku,soľ,cukor aj maslo, to je suchá zmes
2. Vo väčšej mise navážime droždie a prilejeme vodu, miešme kým sa droždie nerozpustí
3. Do rozpusteného droždia pridáme rozšľahané vajce. To je mokrá zmes
4. Suchú zmes pridáme do mokrej zmesi a obe zmesi dobre zmiešame varechou
5. Necháme prikryté stáť 10 min.
6. Po 10 min. premiesime cesto a necháme znovu odpočívať 10 min., to zoúakujeme asi 4x
7. Misu zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote
8. Akonáhle cesto 2x objem, opatrne ho stlačíme päsťou
9. Pracovnú plochu zľahka pomúčime a cesto na ňu položíme
10. Rukami vytvarujeme dlhý valček a ostrým nožom ho pokrájame na 9 rovnakých častí
11. Z jednotlivých častí vyformujeme guľky a v strede každého bochníka spravíme prstom dieru a úhľadne ju vytvarujeme
12. Bagely naukladáme na plech, zakryjeme a necháme 10 min. odpočívať.
13. Tesne pred skončením odpočinkového času naplníme hrniec do polovice vodou, pridáme 5 g soli a necháme zovrieť
14. Bagely po 3-4 vložíme do vriacej vody a varíme kým nevyplávajú na povrch
15. Obrátime a varíme asi 5 min.
16. Uvarené bagely znova poukladáme na plech s pečiacim papierom a necháme trochu vychladnúť
17. Rúru predhrejeme na 240 st., plynový stupeň 9, naspodok vložíme hlboký pekáč a pripravíme si hrnček s vodou
18. Bagely potrieme rozšľahaným vajcom a ponoríme do maku, sezamu a vrátime na plech
19. Bagely vložíme do rozohriatej rúry a do horúceho pekáča nalejeme pripravenú vodu a teplotu znížime na 200 st., plynový stupeň 6
20. Pečieme 15-20 min do zlatohneda
21. Či sú upečené zistíme tak že ich poklopkáme na spodku a mali by znieť duto
22. Ak nie sú hotové, vrátime ich na pár minút do rúry. Upečené bagely dáme vychladnúť na kovovú mriežku.
Dobrú chuť praje Zuzulik :-))