Jogurtovač??

23.06.2018
foto: Z.Tomková alias Zuzulik
foto: Z.Tomková alias Zuzulik

    Čaute milé žienky (muži), ani si neviete predstaviť akú dilemu som mala pred prípravou týchto jogurtikov (samozrejme nielen 2 kusy, ale trochu viac ). Totižto ako už názov tohto blogu prezrádza rozhodovala som sa či si kúpiť jogurtovač alebo to dám bez neho. Krúžila som ako orol nad tým vysnívaným jogurtovačom v predajni a rozmýšľala či mi je ho vôbec treba. Bolo to ťažké rozhodnutie, ale nakoniec som to poriešila tak, že som išla do kuchynky a kúpila som si kuchynský teplomer. Možno sa pýtate načo som si kupovala teplomer, namiesto jogurtovača? Tak ja vám to prezradím.

-čo je potrebné pre prípravu domáceho jogurtu:

  • 2 litre mlieka (plnotučné 5%) ja som použila Bio od Jersey kravičiek vo fľaši
  • grécky jogurt (alebo zvolenský) aspoň 3,5%
  • kuchynský teplomer
  • plastovú varešku
  • hrniec
  • sklenené fľaštičky (7 kusov- 210 g, resp. 210 ml)


Postup:

1. Do hrnca si nalejeme mlieko a necháme ho povariť do teploty 80-90 st.

2. Akonáhle dosiahneme požadovanú teplotu, hrniec odstavíme a necháme vychladiť mliečko na teplotu okolo 40 st.

3. Po vychladení pridáme do teplého mlieka asi cca 7 veľkých lyžíc jogurtu

4. Zmes mlieka a jogurtu zamiešame a necháme postáť pri teplote okolo 30 st. na kuchynskej linke alebo si nahrejeme rúru na 30-40 st. a vložíme tam hrniec na 12-14 hodín.

5. Ak máme jogurtik hotový tak ho "načapujeme" do čistých sklenených fľaštičiek (7 kusov)

Dobrú chuť vám praje Zuzulik :-)



Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky