Kváskovanie nie je "veda".

Milé žienky (muži),
tento článok patrí práve tej skupine z vás, ktoré (í) si myslia že kváskovanie (napr. pečenie výborného, zdravého chlebíka) nie je pre nich. Ak začnem rozprávať o tom ako milujem kváskovanie a ako upiecť takýto typ pečiva, mnohé z vás mi len povedia, že to nie je pre mňa. Vieš : "to je veľmi náročné", "ja na to nemám čas", "neviem či by ma to bavilo" a "ako by som to zvládla"....Preto by som vám v tomto článku rada popísala ako sa jednotlivé fázy kváskovania dajú veľmi ľahko zjednodušiť.
Mnohé recepty o kváskovaní sú časovo aj prakticky veľmi náročné, tak podˇme na to a Let's take it easy.
1. Je dôležité mať kvalitný materský kvások ( ja som ho získala z kváskovej mapy od jednej pani). Ale ak by ste si ho chceli vyrobiť rýchlejšie, tak odporúčam droždie, ktoré si rozmyjete vo vode a pridáte k nemu hladkú múku na pečenie chleba napr. T-650. Takýto kvások máte pripravený a oživený v priebehu 24 hodín.
2. Častokrát sa píše v receptoch o rozkvase. Avšak mám to odskúšané aj bez neho. Takže nemusíte robiť rozkvas a oživovať kvások.
3. Čo sa týka miesenia cesta, tak pre mňa je to relax a ja takto filtrujem mnohé veci. Ale pre tie z vás ktoré to ani náhodou nepovažujete za relax, nemusíte to robiť ako ja ručne ale môžete využiť napríklad domácu pekárničku alebo robota, prípadne iného pomocníka v kuchyni (napríklad manžela) :-). Avšak negatívom bude, že nebudete mať také vypracované bicepsy a tricepsy ako ja :-)).
4. Prekladanie cesta každých 10 minút je výborná vec, ked chcete mať krásny vláčny, nadýchaný chlebík s veľkými očkami. Ale ani to nemusíte striktne robiť a aj tak vám chuťovo výjde pekný chlebík. Môžete použiť chladničkové kysnutie ale musíte rátať že ten čas sa 2x predĺži. Ale ak si to dobre naplánujete tak to nie je problém. Alebo naopak, ak chcete mať rýchlejšie vykysnuté cesto napr. v zimnom období je to veľký problém, tak šup s cestom do vyhriatej rúry na 30 st. a stačí vám tak 1 hodina a pol., prípadne 2 hodinky. Pozor nezabudnite rúru len vyhriať a potom vypnúť po vložení cesta.
5. Finálne kysnutie môžete skrátiť len na pol.hodinku, záleží od vnútornej izbovej teploty, (v lete to ide rýchlejšie). Opäť môžete využiť chladničku.
6. Pre rýchlejšie aj jednoduchšie pečenie, dajte nahriať jánske sklo do rúry na 250 st. a bochník z ošatky tam len vyklopte. Nemusíte používať pečiaci papier ak je sklo správne vyhriate cesto sa vám neprilepí a taktiež to ide aj bez zaparovania. Ja zaparovanie nerobím, lebo si nechcem zničiť rúru. Môj manžel by asi dostal infarkt:-). Ale ak chcete chrumkavú kôrku, tak asi 15 min. pred dopečením, postriekajte chlebík slanou vodou a chrumkajúcu kôrku máte zaručenú.
Tak to je všetko milé kváskujúce žienky ale aj kváskujúci muži.
Verím že som vám aspoň trošku pomohla. Do kváskovania priatelia.
